Kurz eura vzrástol na 1,3580 USD/EUR

18.06.2014 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 18. júna (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes vzrástol. Trh s napätím čaká na rozhodnutie menového výboru americkej centrálnej banky (Fed). Informovala o tom agentúra DPA.

Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,3580 USD, teda pri kurze približne o pol centa vyššom ako ráno. Účastníci trhu hovorili o slabom obchodovaní. Európska centrálna banka (ECB) stanovila okolo poludnia referenčný kurz na 1,3563 (v utorok: 1,3568) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7373 (0,7370) eura.

Pred zverejnením rozhodnutia po dvojdňovom zasadnutí Fedu je väčšina investorov pasívnych. Navyše ani makroekonomické údaje nepriniesli žiadne výraznejšie impulzy. Investorov zaujalo len zverejnenie zápisnice z posledného zasadnutia menového výboru britskej centrálnej banky (BoE). Podľa vyjadrenia guvernéra Marka Carneyho by sa trhy mali pripraviť na skoré zvýšenie úrokových sadzieb. Experti predpokladajú, že BoE bude prvou z veľkých centrálnych bánk, ktorá začne zvyšovať úrokové sadzby. Zrejme sa to stane ešte v tomto roku.

V USA je v plnom prúde diskusia o úrokových sadzbách. Fed takmer určite dnes ponechá kľúčový úrok prakticky na nule a zrejme opäť obmedzí program nákupu dlhopisov. Trhy sa však sústredia predovšetkým na nové prognózy Fedu týkajúce sa rastu ekonomiky, inflácie a vývoja na trhu práce. Centrálni bankári navyše predložia vyhliadky vývoja sadzieb. Experti predpokladajú, že niektorí členovia menového výboru môžu tlačiť na skoré zvýšenie sadzieb, pretože situácia na trhu práce sa výrazne zlepšila a inflácia sa postupne zrýchľuje.
 

Vyberte región